Videoer med værdi for mennesker – Chipotle, Adidas, Levi’s og Det Kgl. Teater

Katy Perry i Adidas "We all run"-kampagne

Det er fantastisk, når det lykkes at fortælle menings- og værdifulde fortællinger på kort tid. Jeg har samlet fire videoer, der alle udvider fortællingen om et produkt til at handle om værdier og livsvalg. De opfordrer faktisk også alle til en adfærdsændring, måske lige med undtagelse af videoen fra Det Kgl. Teater.

Vi drømmer os væk fra overfyldte liv

Først er der Chipotle, som handler om at vælge det autentiske liv eller rettere de autentiske produkter. Det er en utroligt enkel video, selvom den sikkert har været kompleks at lave. Dens enkelthed understreger bare budskabet om at gå tilbage til det simple liv og fravælge de industrielt fremstillede madvarer. Videoen giver Chipotles mexicanske grillmad en form for “Bonderøven”-original-stempel. Der er jo også en grund til at det tv-show er blevet så populært. Vi drømmer os væk fra vore overfyldte, stressede liv og længes efter det simple liv. Vi fantaserer om at “gå tilbage til begyndelsen”, som Willie Nelson synger på videoen. Og Chipotle hjælper os med den fantasi og giver os samtidigt god samvittighed.

 

WE ALL RUN

Og så er der denne video fra Adidas – We all run. Jeg synes det er genialt at de sætter os alle i samme båd. Vi løber alle – på vores niveau, med vores forskellige forudsætninger og med forskellige mål – forskellige steder i verden. Vi løber alle. Dermed giver de dig og mig et direkte forbindelseslink til stjerner som David Beckham, Lionel Messi, Derrick Rose og Katy Perry – og til hinanden. Vi bliver del af et verdensomspændende fællesskab om at løbe.

Samtidigt indeholder kampagnen videoer med slaglinjer som “Lionel Messi is all in”, “David Beckham is all in” osv. Og hvis du har lagt mærke til det, så bliver dette begreb at gå “all in” brugt mere og mere. Det er simpelthen et essentielt tidsfænomen – vi vil gerne gå linen ud og brænde igennem. Det har adidas fanget. Jeg er “all in”.

 

Det er dit liv

Levi’s fortæller, at du kun har et liv og det er dig, selv der skaber det. Så bare grib det nu. Der er veje ud af mørket. Dit liv er dit liv. Og jeg kunne selvfølgelig vælge at stille mig kritisk over for hvor vidt et par Levi’s, et par adidas sko eller Chipotles mexicanske grillmad kan give mit liv mere mening og retning, gøre mig modigere og ikke mindst til en bedre udgave af mig selv. Men det er ikke det, det handler om. Reklamer skal skabe et behov, en trang, en længsel efter produktet. Og det de fleste drømmer om er det autentiske liv, at være en del af et fællesskab, hvor de kan brænde igennem og være en modigere udgave af sig selv, der griber dagen og lever fuldt ud.

 

Ilden der brænder inden i kunstneren – og lidt inden i dig

Det Kgl. Teater har vundet priser for denne velproducerede og godt udtænkte branding-video. Den ophøjer kunstoplevelsen til at være en brændende passion og adskiller sig fra de andre ved at hæve sig op over forbrugeren. Du kan blive fascineret af kunsten og være tiltrukket af den brændende ild, men du er ikke en del af den. Der er ikke noget “We all run” – vi laver ikke alle kunst. Det gør de udvalgte. Som sådan er den et klassisk udsagn fra en højkulturel kulturinstitution. Principielt synes jeg det er ærgerligt, at teaterinstitutioner ofte vælger den elitære position, men markedsføringsmæssigt er det fornuftigt nok at lave en sådan video, som fastslår, at du får kunstneriske kvalitetsoplevelser på Det Kgl. Teater. Og du bliver et kultiveret menneske, der også bærer noget af ilden inden i sig, når du oplever disse passionerede kvalitetsoplevelser.

Danish